15.10.05

'galileo'nun kızı'



pek muhterem ve sevgili efendi babam,

tatlısını yapmamı buyurduğunuz kavunlara gelince; şu anda size gönderdiğim bu küçük dilimi çıkartabildim ancak. zira, korkarım meyve yeterince taze değildi; bir türlü istediğim kıvama gelmedi. onunla birlikte, önümüzdeki bayram için fırında pişirilmiş iki armut gönderiyorum. fakat, size çok daha özel bir hediyem var: bir gül. bu soğuk mevsimde olağandışı bir şey. bu hediyeyi sımsıcak duygularla karşılayacağınıza eminim. üstelik, bu gülle birlikte, rabbimizin onulmaz acılarını temsil eden dikenlerini; (bu kutsal ıstıraptan dolayı) bu dünyadaki yaşamın gelip geçici, karanlık kışından sonra, rahman ve rahim olan tanrının bize ihsan ettiği cennetin ebedi baharının berraklığına ve mutluluğuna nihayet eriştiğimizde bizleri bir ödülün beklediğine dair umudumuzu simgeleyen yeşil yapraklarını da kabul etmiş olacaksınız.
mektubuma burada son verirken sör arcangela'yla birlikte sevgilerimizi gönderiyoruz. her ikimizin de sağlık durumunuzla ilgili haberleri sabırsızlıkla beklediğimizi unutmayınız efendim.

san matteo, 19 aralık 1625
sizi çok seven kızınız.
s. m. celeste

gönderdiğiniz lambayı içine sardığınız masa örtüsünü geri yolluyorum. bizim de sizde sepetteki gömleklerin üzerine kapak niyetine örttüğümüz bir yastık yüzümüz olacak.

...
"galileo'nun venedikli güzel marina gamba'yla uzun süren yasak ilişkisinin meyvesi maria, yeni bir yüzyılın sıcak bir yaz günü, 13 ağustos 1600'de dünyaya geldi. aynı yıl, sapkınlıklarının ve küfürlerinin üstüne, bir de yer'in evrenin merkezinde hareketsiz durmadığını, güneş'in etrafında dolaştığını söyleyen dominikan keşiş giordano bruno, roma'da kazığa bağlanarak yakılacaktı. evrendeki yerinden henüz habersiz olan bir dünyada, iyi bir katolik olarak büyük saygı duyduğu göklerin krallığı ile, teleskopuyla sırlarını ortaya döktüğü gökküre arasındaki dikenli yolda yürüyen galileo da, kilise ile aynı kozmik çatışma içine girecekti.

galileo, kızını onüçüne bastığında yoksul ve münzevi bir yaşam süreceği arcetri'deki san matteo manastırı'na verdi. virginia rahibe olduğunda, kendini yıldızların büyüsüne kaptırmış olan babasına bir şükran ifadesi olarak maria celeste adını aldı. bütün yaşamını duayla ve kefaretle geçirdikten sonra bile, adeta bir koruyucu azize adanır gibi galileo'ya hep bağlı kaldı. babasına düşkünlüğü, 10 mayıs 1623'teki ilk mektuptan başlayarak; galileo'nun yaşlandığı, sık sık hastalandığı, buna rağmen araştırmalarını tek başına sürdürdüğü ve engizisyonda yargılanmasına yol açan bir kitap yazdığı sonraki on yıldan günümüze kalan 124 mektupta daha da yoğunlaştı."

galileo'nun kızı
(bilim, inanç ve sevgi üstüne tarihsel bir inceleme)
dava sobel

t.iş bankası kültür yayınları


-----------------------------------------------------------------------------
celeste'nin mektuplarıyla örülü bu kitabı burnumun direği sızlayarak okuduğum günlerde galileo'ya verip veriştirmeme neden olan neydi? evlilik dışı ilişkiden olan kızlarını çocuk yaşlarında manastıra gönderirken, aynı ilişkiden olan oğlunu yanında tutup üniversite eğitimi aldırması mı? kiliseye boyun eğdiği halde, efsane yaratmaya meraklı tarihçilerin yazdığı bir yalanla, ('yine de dönüyor' demiş.. kim duymuş, ne zaman demiş?) tarihe böyle geçmesinin engizisyon ateşinde cayır cayır yanan giordano bruno'ya haksızlık olduğunu düşünmem mi? 'ölmüş gitmiş adamlar, sana ne' demeyin. celeste'nin mektuplarından, genç bir kadının soluğunun sesi ve çörek kokuları geliyor hâlâ.