6.1.06

frenk lokması ile elmasiye



Alafranga ve alaturka nefis yemekler
İyi bir ev kadının refiki gayri mufarıkıdır

Muharriresi: RABIA

Her hakkı mahfuzdur
Mühürsüz nüshalar sahtedir
İstanbul: Milliyet matbaası, 1929

Başlarken
Her asri kadının bilmesi lâzım olan alaturka ve alaffranga yemek ve tatlılardan bahseden bu kitabı vatanıma bir hizmette bulunmak için ve vatandaşlarımın da daha büyük bir heves ile yeni harfleri çabuk öğrenmeleri için yazdım. her kesin anlayabileceği tarzda yazılmış alaturka ve alafranga yemeklerine ait bulunmak üzre kitapta her gün için ayrı ayrı birer tabahat* dersi vardır. Büyük ve küçük hanımfendiler, zevcinizi ve yahut pederinizi memnun etmek isterseniz bu fırsattan istifade ediniz; çünkü tam manasile bir taşile iki kuş vurmuş olacaksınız, yani iki ders bir arada yapmış olacaksınız. Hem harflere alışmış, hem de fevkalade yemek pişirmeğı öğrenmış olacaksınız.

Rabia
İstanbul 7-1-1929


-----------------------------------------------------------------------------------
belgnest (frenk lokması)
bir komposto kaşığı şeker - bir bardak su - bir ceviz kadar tereyağı - 2 yumurta - 20 dirhem un. su ile şeker ve yağ kaynar iken bir az su ile karıştırılmış un içine döküp koyulaşıncaya kadar hep karıştırarak pişirmeli; bir az soğuduktan sonra içine bir kahve kaşığı baking pauder (maya tozu, büyük bakkallarda satılır) serpmeli ve yumurtaları dahi kırıp iyice karıştırırsınız. bundan birer kahve kaşığı kızgın yağın içinde kızartıp tabağa dizdikten sonra üstüne vanilyalı şeker ekmeli; bu hamuru yoğurur iken içine şeker konmadığı taktirde kızarttıktan sonra şurup içine batırılır.

Elmasiye
15 yaprak celatina (bakkallarda bulunur) - 150 dirhem şeker -3 bardak su ile bir az da döğülmüş yumurtanın yalnız akı, hepsini kaynattıktan sonra bir tülbentden geçirmeli; bunun içine yarım bardak portokal suyu karıştırmalı ve badehu* bir kalıbın (forma) yarısına kadar dökmeli üstüne de portakalın dilimlerini dizmeli onların üzerine de kalan elmasiyeyi döküp kalıbı doldurmalı.
Soğuk bir yerde bırakmalı; durduktan sonra bu kalıbı pek sicak suyun içinde bir dakika kadar ısıttıktan sonra bir tabak içine çevirerek çıkarmalı.

-----------------------------------------------------------------------------------
not: bloglar arasında en çok ziyaret edilenlerin yemek tarifi verenler olduğu malûm. listenin başındaki blogu da çok başarılı buluyorum laf aramızda. ama, bana gazete köşelerinin lokanta tanıtımlarının, yeme içme tariflerinin bir devamı gibi gelen, 'hadi bugün de bir yemek tarifi vereyim'li bir modaya dönüşen bu durumu da garip buluyorum. 'nedir bu açlık, herkes sürekli yemek yapıp yemek mi yiyor' diye düşünürken bir kitap geçti elime. giriş yazısı ve biri alafranga, diğeri alaturka iki tarifle birlikte işte ben de modaya uydum!

* tabahat: aşçılık
* badehu: ondan sonra


-----------------------------------------------------------------------------------
fotoğraf: emine ceylan/buğday tarlası