7.6.06

'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır'



...İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır''Vicdani Red Bir
İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır''Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır''Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır''Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır''Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır' 'Vicdani Red...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

vicdani red bir insan hakkıdır

YALNIZLIK OKULU dedi ki...

savaşa militarizme hayır...

Adsız dedi ki...

Ne kanuni yükümlülüklerden kaçma ne de askerden kaytarma için yapılan bir şeydir bence vicdani ret. Çok basit anlamda, askeri üniforma içerisine girmeyi ve silah taşımayı dünyadan ve hayattan beklentileri ile kıyasladığında yapmak istemediği bir şey olarak gören ve bunu vicdanen ifade edenlerin eylemidir..

Ayrıca bu kolay bir şey değildir, Mehmet Tarhan gibi vicdani retçilerin neler çektiğini görüyoruz, kimse sırf askerlikten kayrtarmak için bu sıkıntıları göğüslemeye kalkışmaz. Vicdani retçiler gerçekten askerliği vicdanen ret eden insanlar, böyle yaparak askerlikten daha büyük yüklerin altına giriyorlar. İnandıkları bir şey var, saygı duyulası

Fakat keşke her şey bambaşka olabilse..

Örneğin amerikada bu iş insnaların insiyatifine bırakılmış durumda. Amerikan ordusu paralı askerlerle dolu, bir kısmı keyif alacağını hissettiği bir şeyden üstüne üstlük para alacağı için orduya yazılıyor, bir kısmı para kazanmak için başka alternatif bulamayacak kadar cahil ve eğitimsiz olduğundan. Sonuçları ortada. keşke bambaşka olabilse gerçekten, hem İstemeyenler orduya gitmeyebilse hem de ordu amerikan ordusu gibi aşağılıkça ve keyif alarak insan öldüren askerlerle dolmasa, sağduyusunu koruyan, insan seven ve kutsal değerleri korumayı amaçlamış bir kurum olmayı sürdürebilse.

Bunun ortası yok gibi.

Retçilere saygı duyuyorum, sırf ortası olmadığını düşündükleri için, kaldıramayacakları kadar acı yüklerin altına girip istedikleri gibi bir hayat yaşamak için savaşıyorlar. Ben de sırf ortası olmadığını düşündüğüm için, bir vicdani retçi olmayacağım ve nefret ettiğim silahları elime alacağımı bile bile askere gideceğim gitmem gerektiğinde. Ordunun insancıl ruhu ölmesin diye.

Hayatın içerisinde ölümün olması ve en büyük ölümlere insanların neden olması kadar acı bir şey olamaz. İşte bu yüzden hem vicdani ret'çiler haklı, hem de ben haklıyım.


Meren.

Ps: Eğer bir yanır gelirse dahi, yanıt vermek için geri dönmeyeceğim.

cumartesi dedi ki...

bu konu üzerine iki çift laf yazmayı düşünüyordum. askerlik üzerine konuşulması gerektiğini söyleyen, bu konuda taşın altına elini sokanın niye bir kadın olduğunu merak eden... tam da, hah işte diyordum ki, bütün yorumu tersine çeviren bir dipnot. 'geri dönmeyeceğim'. peki. mesele yok. ben de size cevap vermedim zaten.